Böbrek Taşı Neden Oluşur?

Böbrek Taşları Neden Oluşur?Böbrek Taşı Neden Oluşur?

Temel olarak taş oluşumuna yol açan iki durum söz konusudur; ya idrarı oluşturan sıvı kısmının az birlikte atılan katı maddelerin (kalsiyum, ürik asid, oksalat vb.) fazla olması, ya da idrar içinde bulunan ve taş oluşumunu engelleyici (sitrat ve magnezyum) bazı maddelerin azlığıdır. Bu durumlar, farklı tipte kristallerin idrarda çökmesine neden olur.
Böbrek taşı oluşumu tek bir nedenden çok, birden fazla faktörün etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Genel olarak metabolik ve çevresel bazı faktörler ön plandadır. Taş oluşumunu etkileyen faktörler arasında; genetik, cinsiyet, yaş, coğrafya, iklim ve mesleki özellikler bulunmaktadır.
Taşlar böbrek, idrar torbası, üst ve alt idrar yollarındaki yerine göre farklı klinik şikayetlere yol açarlar. Semptomlar taşın büyüklüğüne, lokalizasyonuna, pozisyonuna ve infeksiyon gibi komplikasyonların varlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Bazı hastalarda yan ağrısı gibi tek şikayet olduğu gibi bazı hastalarda kanlı idrar eşlik edebilir. Üriner enfeksiyona bağlı olarak ağrılı idrar yapma, sık idrar yapma isteği ve bazen de ateş görülebilir. Bazı renal taşlar hiç şikayet yapmayabilir.
Böbrek taşları rahat düşürülebiliyorsa genellikle ciddi bir problem oluşturmazlar. Taşa bağlı tıkanıklık çok uzun süreli olmadığı sürece kalıcı bir hasar yaratmaz. Ancak farkına varılmadan tıkanıklık devam ederse enfeksiyon ve kalıcı böbrek hasarları gözlenebilir. Çok sık nüks eden taşlarda, tıkamayla birlikte enfeksiyon varlığında ve iri taşlı sık ameliyat geçiren hastalarda zaman içinde böbrek fonksiyonlarında değişim gözlenebilir.

Yard. Doç. Dr. Ayşe Sinangil

İstanbul Bilim Üniversitesi
İç Hastalıkları A.B.D./Nefroloji B.D

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+